Zone träningspass

Zone träningspass

Zone är ett träningspass på 3 olika nivåer anpassat för nybörjare, vana motionärer och elit-nivå. Om du vill kan du ladda ned PDF:en här (öppnas i ny flik) eller läsa vidare här nedan om våra tre olika pass.

Zone 2 – 60 – 70 % av din Maxpuls

Ett pass som passar dig som vill förbättra din fettförbränning och i viss mån din kondition. Kroppen blir bättre på att använda fettet i kroppen som bränsle. Känslan på det här passet kan beskrivas som bekväm till medel.

Nybörjare ― Passet passar utmärkt för dig som är nybörjare och vill förbättra fettförbränningen och även konditionen. Passet ger även andra hälsofrämjande effekter!
Van motionär – Om du redan har en bra kondition bör du även träna ZONE 3 för att få ytterligare bättre kondition. Zone 2 kan vara väldigt bra återhämtningsträning och även fettförbränningsträning för dig.
Elitnivå ― Passar bra för dina återhämtningspass och även långdistanspass.

Zone 3 ― 70 – 80 % av din Maxpuls

När du har byggt upp en bra grundkondition i zon 1 och zon 2, kan du går vidare till Zone 3 passet för att ytterligare förbättra konditionen. På det här passet blir kroppen bra på att använda en kombination av fett och kolhydrater som bränsle, och du har en högre “efterförbränning”, än Zone 2. Känslan är medel till tuff!

Nybörjaren ― När du har tränat upp en bra grund i Zone 2, kan du börja lägga in nåt Zone 3 pass och samtidigt behålla Zone 2, för att få en anpassad ökning av träningsmängd och intensitet.
Van motionär ― Detta är en väldigt bra zon för dig där du kan fortsätta att öka din kondition!
Elitnivå ― Zone 3 passar även dig, och du kan antagligen lägga stor del av din träningstid i den här zonen. Hur mycket beror dock på din målsättning.

Zone 4 ― 80 – 90 % av din Maxpuls

Det här är ett jobbigt träningspass, då du kommer upp i närheten av din mjölksyretröskel. Träningen är bra om du vill höja din mjölksyretröskel och då kunna prestera på en högre intensitet under en längre tid.Träningen i den här zonen utförs gärna som intervaller, men också som kontinuerligt arbete. Effekter och resultat av den här träningen är att du ökar du hjärtats slagvolym, förbättrar din syreupptagningsförmåga och höjer din mjölksyretröskel.

Nybörjaren ― Bör inte träna i den här zonen. Bra om du klara Zone 3 utan större problem innan du är redo för detta.
Van motionär ― Något pass i den här zonen (generellt max 2) kan vara bra om du har som mål att tävla i t ex ett motionslopp.
Elitnivå ― Här tränar du varje vecka, beroende på sport, mål och förutsättningar.